© 2016 by Notes for Peace
 

Våra samarbetspartners

VAD KAN JAG GÖRA FÖR FREDEN?

Här låter vi människor berätta om hur de valt att skapa förändring i världen. Vad kan jag göra för freden? Tillsammans gör vi skillnad!
  • Notes for Peace

Albin Hagberg Medin – En sann eldsjäl för en bättre värld


2016, samma år som Notes for Peace, började Albin en fredsvandring genom Europa med start i Rosenfredsskolan! Helt ovetandes om Notes for Peace! Vid tidpunkten för konserten i augusti befann han sig någonstans i norra Tyskland på väg till Berlin och hade aldrig kunnat ana vad som samtidigt skedde i lilla Varberg.


Albin är en fd. fysiker samt beteendevetare som sedan blev ”fredsentreprenör”. 2012 grundade han företaget Modern Mindfulness som sprider inre frid och förutsättningar för ett fredligare samhälle. 2016 påbörjade han en fredsvandring runt jorden. Den första etappen, som kallades ”Walk2Peace”, pågick under 12 månader och gick 4000km, från Rosenfredsskolan i Varberg till Belgrad i Serbien. 2017 var han med och grundade den ideella föreningen Vägar till världsfred vars stora projekt är en mobilapplikation ”Peacegame”, ett spel baserat på FN:s hållbarhetsmål och psykologiska verktyg för inre frid och inspiration till alla unga människor världen över som vill verka för en fredligare värld.

Vandringsrutten på 4000km

1. Hur har du valt att skapa förändring i världen

Genom att gå lika många steg inåt, som jag gått ut i världen. För hållbar förändring behöver vi både förändra de strukturer som genomsyrar våra samhällen, men också våra inre attityder och beteenden som skapar strukturerna. Mitt största projekt hittills har varit fredsvandringen Walk2Peace som tog mig genom Sverige, Danmark, Tyskland, Tjeckien, Österrike, Slovakien, Ungern och Serbien under totalt ett års tid på vandrande fot. Under vandringen fick jag möjlighet att träffa människor från alla typer av yrken, samhällskikt och med alla typer av åsikter och det gav mig lärdomar för livet, och fortsatt inspiration att utveckla nya digitala verktyg, berättelser, konst och musik som stöttar människor att fortsätta verka för fred i sin vardag.


2. Vad drömmer du om?

Jag drömmer om världsfred. Det finns 16 viktiga steg på väg dit som FN tagit fram, om vi skulle nå dem före 2030 så är vi på väldigt, väldigt god väg mot en värld utan krig, utan svält, utan extrem fattigdom och med både mänskliga rättigheter såväl som naturens rättigheter respekterade runt hela jorden. Jag drömmer också om en global rörelse som samlar människor i deras strävan för fred, för frihet och för jämlikhet, rättvisa och alla de andra stora, viktiga orden. En rörelse utan politiska etiketter eller förlegade hierarkier och jag ser mig själv som en del av denna rörelse som håller på att födas i detta ögonblick.3. Vilket är ditt viktigaste tips till andra?

Ta det där första steget idag. En fredligare värld skapar vi i varje möte med andra människor. Det är ingen klyscha, det är bara ren och skär sanning. I dagens kultur är det så lätt att bli cynisk eller att avskärma sig från världen och tänka att någon annan kommer lösa de stora problemen. Jag tror att det starkaste ”vapnet” i strävan för fred och frihet är vårt engagemang i vardagen, när engagemanget kommer från hjärtat och vi agerar med kraft, mod och vilja att skapa en bättre värld tillsammans. Mod för att vi behöver vi också våga tro att det går, våga tro att vi människor en dag kommer att lyckas att leva tillsammans i fred på den här planeten.

Två till viktiga saker: 1. du är inte ensam, och 2. du behöver inte veta någonting om fred för att sätta igång. När jag började fredsvandringen visste jag knappt någonting om att vandra, och ännu mindre om fred. Det är ett ord som kan kännas så otroligt långt borta för oss, särskilt här i Sverige, men fred är samtidigt något vi har oerhört gott om här! För oss i Sverige är fred lite som vatten är för fiskar. Vi är så vana vid att ha det omkring oss att vi tar det för givet och då behöver vi något eller någon som påminner oss, vilket Notes for Peace verkligen gör!


4. Notes for Peace ska genomföras igen 2019 – vad tycker du om det och vad hoppas du få uppleva?

Jag tycker det är fullkomligt makalöst bra! Sverige kan och bör vara i den yttersta spetsen av denna nya globala folkrörelse och vad skulle kunna vara en bättre plats än Skansen, hjärtat av Stockholm! Jag hoppas att jag får uppleva den obeskrivbara känslan när tusentals människor kommer samman i kärlek, i glädje och inspiration och med en gemensam önskan om en fredligare värld.


Läs mer om Albin på http://www.ways2worldpeace.org/

31 visningar